Uppvärmning

Undrar varför Ni inte har värme på i källarplan i husen på Ol-daniels i Alfta. Lägenheter på bottenplan är ordentligt kalla medan övervåningarna har en bra temperatur. Har man inte värme i källaren förblir betongplattan på bottenvåningen kall vilket inte går att reglera med att skruva upp med elementen. Höjer ni värmen där kommer lägenheterna på bottenplan få en bra innetemperatur utan att köra elementen på max. Detta innebär i slutändan en besparing för aefab. Ingen vetenskap bara fakta.

Kommentarer

 • Hej Michael!

  Det stämmer att det inte är lika varmt i källaren som det är i övriga husen. I källaren har vi som mål att temperaturen ska ligga runt 18 grader - men i lägenheterna är vår ambition att temperaturen ska ligga runt 21 grader.

  Om din lägenhet är för kall behöver du göra en felanmälan så att vi kan titta närmare på vad som orsakar det.

  Här är några saker du kan tänka på:
  • Det är bra om du mäter temperaturen själv i lägenheten innan du felanmäler till oss. Placera din termometer centralt, mitt i lägenheten. Då mäter du en korrekt temperatur.
  • Ibland kan man faktiskt uppleva att det är kallare än vad det egentligen är. Eftersom temostatventilen är känslig är det viktigt att tänka på att möblera på rätt sätt för att få ut mesta möjliga värme i din lägenhet. Försök att undvika möbler framför elementen. Flytta ut soffan en bit från elementet.
  • Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar värmen. Det kan också medföra att den ställer in sig efter fel temperatur och du får det kallare i rummet. Dra undan gardinerna så att de inte täcker hela elementet. Då är det lättare för värmen att cirkulera.
  • Låt ventilerna vara öppna för att lufttillförseln i huset ska fungera korrekt. Om ingen luft kommer in via ventilerna så kommer det att dra vid fönster och dörrar i stället och upplevas ännu kallare i lägenheten.
  Om du har kallt i lägenheten och de här råden inte är hjälpsamma, ska du göra en felanmälan, antingen via bostads-appen, via Dina Sidor, eller kontakta din bovärd.
 • I det bästa av världar fungerar detta men inte i ett hus byggt av betong, är det kallt i källaren så blir det kallt på golven på första våningen vilket i sin tur gör det betydligt dyrare för Er, då dom vanliga elementen går heta. Bättre rent ekonomiskt med 21 i källaren och varmare för dom som bor på våningen ovan. Spelar ingen roll hur möblerna placeras eller om ventilerna öppnas så länge golven är kalla, varm luft stiger uppåt och kan inte skjuta undan kall luft vid golvet.
 • Hej igen!
  Om du upplever att det är kallt i din lägenhet behöver du göra en felanmälan så att vi kan undersöka orsakerna till det.
  Vill du veta mera om hur vi jobbar med inomhusklimatet är du välkommen att kontakta Markus Bäckebo som är energiansvarig på Aefab, han kan berätta om hur det arbetet ser ut hos oss. Du kan hitta hans kontaktuppgifter på hemsidan.
  Ha en fortsatt fin dag!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.