Välkommen till Aefab:s kundforum! Här kan du hitta information om det mesta som rör våra områden, hur vi jobbar och hur det fungerar att bo hos oss. Du kan också ställa dina egna frågor till oss här - eller komma med tips och förslag på hur vi ska bli ännu bättre.
Alfta-Edsbyns Fastighets AB (Aefab) är ett helägt fastighets-bolag som ägs av Ovanåkers kommun. Företaget har idag totalt 1566 lägenheter varav 623 finns i Alfta och 943 finns i Edsbyn.
Aefab har 66 anställda. Dessa personer arbetar med allt ifrån kontor och service, fastighetsförvaltning, byggnadsteknik, el- och driftsfrågor, information och marknad. Största delen av oss anställda är fastighetsskötare, städpersonal och hantverkare.
Vision
Vi vill ha Sveriges mest nöjda hyresgäster inom de kommunala fastighetsbolagen!
Mål
Vårt mål är att utveckla och förvalta attraktiva boenden i Ovanåkers kommun, med personlig service för en levande region. Vi vill arbeta för en hållbar utveckling för framtida generationer.
Löfte
Vi på Aefab gör allt för att du som hyresgäst ska trivas i ditt nya hem. Med god service, trevliga grannar, trivsamma miljöer och bra standard – utan bekymmer.
Kärnvärden
Våra kärnvärden är trygghet, service och framåtanda. Det är tre viktiga ledstjärnor som ska synas i vårt arbete och i vår företagsanda.
Skadedjur och annan ohyra är mer vanligt förekommande i våra hem än vi tror. De kan till exempel följa med oss hem när vi reser eller ligga kvar i den där fina soffan du fyndade på loppisen i helgen. De trivs bäst och frodas kring dina matrester, i dammtussen, i fuktiga utrymmen och bland lortiga kläder.
Det är därför viktigt att hålla rent och torrt i din lägenhet. Du kan själv förebygga uppkomsten av skadedjur genom att till exempel hålla diskhon ren från smutsig disk och alltid torka golvet efter du duschat.
Misstänker du att du har skadedjur i lägenheten? Gör en felanmälan via bostads-appen, Dina Sidor eller kontakta din bovärd.
Olika typer av ohyra:
Myror hör hemma i naturen där de har en viktig funktion. Problemen uppstår när de i jakt på föda och vatten tar sig in i våra hus. Invasionen, som vanligtvis pågår under våren, är irriterande och kan upplevas störande. Men svartmyror (som är vanligast att hitta inomhus) varken bits eller sprider sjukdomar. Det här kan du själv göra för att förebygga uppkomsten av myror:
När getingarna blir för många i vår närhet upplevs de som obehagliga och irriterande. Det här kan du själv göra för att förebygga uppkomsten av getingar:
Silverfiskar är bland de vanligaste insekterna inomhus. De är snabbfotade insekter som trivs bra där det är varmt och fuktigt. Om det finns hundratals silverfiskar i ditt hem kan det vara läge för en sanering, gör då en felanmälan. Det här kan du själv göra för att förebygga uppkomsten av silverfiskar:
Kackerlackor har blivit allt vanligare i Sverige, framförallt tysk kackerlacka. Det här kan du själv göra för att förebygga uppkomsten av kackerlackor:
Om du reser utomlands eller handlar begagnade möbler kan du riskera att få med dig vägglöss hem. De är blodsugande insekter. Vanliga tecken på att du har vägglöss är kliande svullnad och rodnad på huden.
Under dagtid håller de till i springor i sängbottnar eller möbler. På natten passar de på att krypa fram medan du sover för att suga blod. Vägglöss kan man inte bli av med på egen hand. Det här kan du själv göra för att undvika uppkomsten av vägglöss: